Egy webáruház megújulása

Erikáék már több éve sikerrel üzemeltetik Vegafuszeray nevű webáruházukat. Körülbelül egy évvel ezelőtt viszont úgy érezték, eljött az ideje a további fejlesztéseknek.
A webhsop akkori állapota az előző fejlesztő által, egy vásárolt sablonépítővel volt elkészítve. Elképzeléseik, konkrét kéréseik és jövőbe mutató terveik rugalmas megvalósítása érdekében arra a következtetésre jutottunk, hogy a weboldal kinézetét alapjaiban megőrizve, egyedi fejlesztésű WordPress sablonná való alakítás lesz a legjobb döntés.

Az egyik nehézségét az okozta, hogy a webáruházból folyamatos vásároltak, így törekednem kellett a zavartalan működés megőrzésére.

A munka menete

  1. Első lépéskor az akkori kinézet, funkciók és design elemek teljes átnézése majd újragondolása volt.
  2. Az egyedi sablon alapjait először sima HTML formátumban készítettem el.
  3. Ezt követően tárhelyemen a WooCommerce webáruházba illesztett WordPress sablont fejlesztettem belőle, alapvető funkciókkal.

Azt gondolnánk, hogy a munka nehéz része megvolt, de igazából még most kezdődött el a neheze.

A webáruház készítése közbeni kihívásokból néhány, amikkel meg kellett bírkóznom

  1. A vásárlók kényelmének biztosítása az általam készített új sablon telepítésekor
  2. A meglévő webáruház alkotóelemeinek teljes újjáépítése, ugyanis az előzőek az akkori sablonépítő bővítmény szerves részeként, abban voltak megszerkesztve (oldalak, bejegyzések, termékleírások stb). Mindezt úgy, hogy ne essen szét a működő weboldal.
  3. SEO eredmények romlása nélküli munka, tehát ügyelni minden oldal akkori URL címére, ami már évek óta előkelő helyet foglalt el a Google keresőben.
  4. A webáruház 3 nyelven történő kialakítása (termékleírások, és a webáruház minden elemének fordítása magyar, angol és német nyelven)
  5. Valutaváltás kialakítása a nyelveknek és országoknak megfelelően
  6. Vásárlásokhoz kapcsolódó levelezés biztosítása 3 nyelven

Ez csak néhány abból a sok-sok tényezőből, amik sorban gördültek elém a munka folyamán és töltötték meg napjaimat, néha éjszakáimat is kódokkal és sok-sok gondolkodással.

Az eredmény

A munka eredményeként kikapcsolhattunk rengeteg bővítményt, melyeket egyedi kódokkal váltottam ki. Ez jót tett az oldal sebességének, kezelhetőségének is. Több ezek közül előfizetések lemondását is jelentette a szolgáltatók bánatára, viszont Erikáék örömére.

Az oldalt azóta rengeteg mindennel fejlesztettük, Erikáék ötletei szárnyalnak, aminek már nem szab határt a weboldal sablonépítővel lekorlátolt kialakítása. A régi dolgok új erőre kaptak, kéréseiknek megfelelően folyamatosan finomítjuk őket, egy-egy új funkció, kinézet átszerkesztése céljaik és a vásárlók még nagyobb kényelme érdekében szinte korlátok nélkül megvalósíthatóak.

Következtetés

Erikáék esete egy remek példa arra, hogy a webfejlesztés nem csupán egy „jól kinéző” weboldal kialakítását jelenti. Lehet a design szép, ha a kezelhetőség, a bővíthetőség és az új funkciók kialakításához a körülmények nem megfelelőek.

Munkám során arra törekszem, hogy stabil alapot és folyamatos támogatást tudjak biztosítani megrendelőimnek, akik megbíznak bennem annyira, hogy online vállalkozásuk legfontosabb eszközét a kezembe adják.

Erika visszajelzését az alábbiakban találod, melyet ezúton is köszönök!

Imolával 2022-ben ismerkedtem meg, egy lakberendezési honlap tervezése és kivitelezése kapcsán. A közös munka az első perctől kezdve gördülékeny és jó hangulatú volt, Imola egy fantasztikus ember és kiváló fejlesztő, csak ajánlani tudom mindenkinek aki profi, modern, karakteres, egyedi és minőségi honlapot szeretne mindezt korrekt áron és kiszámítható határidővel!!

A VegaFűszeray honlap több fejlesztő kezén is átment, sok hibával elavultan működött. Imola segítségével fényéveket javult a honlapunk, mind adminisztrációs mind vásárlói felhasználói élmény szempontjából!

Csak pár példát említve: a honlap 3 nyelven és két valutával tud most már működni a korábbi 1 valuta és 3 aldomaines verzió helyett, így most mindent 1 felületen tudunk kezelni admin szempontból, ami komoly idő és költség megtakarítás, az admin felhasználói élményről nem is beszélve.

Több pozitív visszajelzést kaptunk vásárlóktól az oldal átláthatóságára és felhasználóbarát felépítésére, vásárlóink túlnyomó többsége 45-75 év közötti, így kiemelten fontos az egyszerű felhasználói felület.

Technikai szempontból is sokat fejlődött az oldal, betöltési sebesség, navigáció, widgetek és attríbútumok segítségével modulárisan felépíthető oldal tartalmak.

Nagyon köszönjük Imola a magunk és vásárlóink nevében is azt fantasztikus munkát amit végzel! Köszönjük a sok ötletet, újítást, rendíthetetlen nyugalmat és kitartást a problémák gyors megoldásához és hogy mindezt mosolyogva, türelemmel és jó humorral tudod csinálni! Nagyon hálásan köszönöm!


Erika
www.vegafuszeray.com

További cikkek ebben a témában: #story, #WooCommerce, #WordPress,

Szia!

Szilasy Imola vagyok, a webdesign és a frontend fejlesztés világában tevékenykedek. Köszönöm, hogy itt vagy, és elolvastad a blogomat!

Számomra a webdesign és fejlesztés nem csak munka, hanem egy véget nem érő utazás a kreativitás és végtelen lehetőségek világába. Blogposztjaim fő célja, az évek során összegyűjtött tapasztalataimat, hasznos tudásanyagokat és tippjeimet megosszam veled is.

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és remélem, hogy inspiráló és hasznos tartalmakat találsz! Ha segíthetek neked, keress bizalommal elérhetőségeim valamelyikén!