Fitness weboldal bakik

Több kötődésem is van a fitness témához, így hajtott a kíváncsiság, hogy megtudjam, hogyan állnak edzőtársaim saját weboldalukkal. A kutakodás során különböző gondolatok jártak a fejemben.

Volt olyan fitness weboldal egyszerűen profi munka volt. A tartalom aktuális volt, az egész design szépen felépített, látszott, hogy hozzáértő weboldalkészítő keze van a dologban. A weboldal egésze motiváló volt, szakmai jártasságot és megbízhatóságot sugallt.

Voltak azonban, akiknél szuper volt a tartalom, élt az oldal, látszott, hogy sok-sok energiát fektetnek az aktuális információk és szakmai anyagok megosztásába, de weboldaluk kinézete azt sugallta, hogy annak kialakításával sajnos egyedül maradtak.

Tudom, hogy edzőként nem csak fizikailag kell odatenned magad, hanem szellemileg is. Miután este hazaesel nem fogsz elkezdeni weboldalkészítést tanulni. Hiába látod te is a problémát, mivel nincsen benne tapasztalatod, sem segítséged legtöbbször az oldal úgy marad, ahogyan jó pár évvel ezelőtt valaki összerakta.

Fitness weboldal gondok

 • Olvashatóság, kontraszt
  Itt elsősorban azt fedeztem fel, hogy a weboldal fejlécében erőltetnem kellett a szemem, hogy el tudjam olvasni azt, ami oda van írva. Hiába van egy jól elkapott pillanat, hogyha a szöveg nem üt el a képtől. A zavaros és olvashatatlan összemosódás a látogatóknak is inkább nyugtalanságot okoz, mint örömteli nézelődést.

  • Megoldás: érdemes lenne a kép és szöveg közé valamilyen középső, részben átlátszó réteget rakni, vagy a szöveg mögé egy egyszínű hátteret beiktatni. Így a zavar egy része megszűnik. Olvasható lesz a tartalom!
 • Képként feltöltött táblázatok (órarend / árlista)
  Tudom, hogy nem azért van képként feltöltve mert bármiféle lustaság vezérelné a weboldal tulajdonosát, hiszen legtöbbször a feltöltött táblázat a legapróbb részletekig kidolgozott, minden információ gondosan megszerkesztett. Az órarendek, ártáblázatok táblázatkezelő programban való elkészítésével majd képként való feltöltésével néha több idő elmegy, mintha egyből a weboldalba illesztenék. Ameddig ezek a táblázatok tökéletesek a terem falára akasztva, egy weboldalon a mai világban már egyáltalán nem állja meg a helyét. Nem illik a weboldal szerkezetébe, nehezen olvasható, nem mobilbarát és elveszik az információ.

  • Megoldás: érdemesebb lenne a táblázatot a WordPress weboldal kezelőfelületén belül létrehozni, így azt a weblap tulajdonosa is közvetlenül szerkeszteni tudná. Léteznek táblázatkezelő ingyenes bővítmények, amikkel testre szabható valamennyire a táblázat kinézete és beállítható mobilbarát verzióra is, azonban a legbiztosabb és legszebb megoldás az, hogyha hozzáértő webfejlesztő alakítja ki annak megjelenését.
 • A betűtípusok nem „árvíztűrőek”
  Az összképet tekintve nagyon zavaró lehet, amikor láthatóan az olvasás közben az ékezetes betűk nem jól jelennek meg. Az egész betű olyan furcsa, mintha más betűtípusból keveredett volna oda. Ez nagyon meg tudja törni az összhangot és furcsa érzetet kelt. Pláne ha tele van vele az oldal.

  • Megoldás: Olyan betűtípus beállítása aminek minden egyes betűje szépen megjelenik magyar nyelven is. Ezt a legkönnyebben úgy tesztelheted le,  hogy az adott betűtípussal leírod az árvíztűrő tükörfúrógép kifejezést. Ebben megvan a magyar nyelv összes ékezetes magánhangzója, ezáltal könnyen tesztelhető a kiszemelt betűtípus.
 • Az oldal szerkezete, kinézete nem egységes
  Amikor az oldal elemei között nincsen összhang, rengeteg a szín, a különböző betűtípus, az oldal túlzsúfolt, hatalmasak képek és a nagyon hosszú szöveg, az nyugtalanságot okozhat a látogatókban.

  • Megoldás: Érdemes kiválasztani két-három fő színt és azokat megfelelően alkalmazni a közel azonos típusú elemekre. A betűtípusokkal sem szabad túlzásba esni, azok számát minimálisra kell csökkenteni. A képeket megfelelően méretezni, a szövegeket pedig a főoldalon lerövidíteni. A kevesebb néha több! Törekedni kell az átláthatóságra és a könnyed információátadásra.

Miért kötődöm a fitness weboldalakhoz?

Elárulok egy titkot.. A weboldalkészítés mellett edzőként is dolgozom. Sokat ülök a gép előtt, viszont bizonyos délutánjaimon a mozgásé a főszerep. Heti több órát tartok lelkes és kitartó vendégeimnek, szeretem a zenét, az energiát és mindent ami ezzel együtt jár. Viszont tudom, hogy fárasztó este hazaérni és azt is, hogy milyen érzés közben még a másnapi marketingre is gondolni.

A fitness weboldalak valahogy mindig magukkal ragadnak. Szeretem elkészíteni őket, hiszen nagyon gyorsan megtaláljuk a közös hangot edző kollégámmal. Rendkívül valóságos számomra is az érzés, amit kifejezni szándékozik weboldalával, és az elhivatottságát kifejezni duplán küldetésemnek érzem.

Ha tudok segíteni weboldalad átnézésében, vagy fitness weboldalt szeretnél, keress bizalommal!

További cikkek ebben a témában: #fitness weboldal, #WordPress,

Szia!

Szilasy Imola vagyok, a webdesign és a frontend fejlesztés világában tevékenykedek. Köszönöm, hogy itt vagy, és elolvastad a blogomat!

Számomra a webdesign és fejlesztés nem csak munka, hanem egy véget nem érő utazás a kreativitás és végtelen lehetőségek világába. Blogposztjaim fő célja, az évek során összegyűjtött tapasztalataimat, hasznos tudásanyagokat és tippjeimet megosszam veled is.

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és remélem, hogy inspiráló és hasznos tartalmakat találsz! Ha segíthetek neked, keress bizalommal elérhetőségeim valamelyikén!