Miért fontos a reszponzív weboldal?

Reszponzív weboldal esetében a honlap tartalma tökéletesen illeszkedik különböző kijelzőméretekhez ( pl.: mobilhoz, tablethez, asztali géphez). Ez nem luxus, mára már követelmény egy eredményeket elérni kívánó weboldalnál.

Gondolj csak bele, ha éppen úton vagy és azonnal kell az információ, akkor mi az első mozdulat ami eszedbe jut? Valószínűleg a telefonodért nyúlsz. A statisztikák szerint a felhasználók több mint fele így van ezzel, és a böngészések nagyobb része már mobileszközökről történik. A reszponzív kialakítás tehát nagyon is fontos szempont, ha nem akarunk emiatt látogakat veszíteni weboldalunkról.

Image of beautiful brunette adult woman frowning and holding cel

A NEM reszponzív weboldal élmények

Felhasználók szempontjából

Zavar és frusztráltság

Nem találja meg gyorsan amit keres. Kisebb kijelzőkön rá kell közelítenie a tartalomra, ami ide oda csúszkál a kijelzőn kívülre. Szétcsúszott táblázatok, zavaróan nagy menük, óriás képek, lassú betöltődés és átláthatatlan tartalom.

Az eredmény általában az, hogy a látogató nagyon rövid időn belül elhagyja az oldalt és egy számára használhatóbb oldal felé veszi az irányt.

Mit szól hozzá a Google?

Rosszabb eredmények

A keresőben rangsorolási szempont, hogy a weboldalad mobilra optimalizált-e vagy sem, illetve milyen gyorsan töltődik be. Mindent a felhasználókért! A Google szemében a felhasználó élmény az elsődleges szempont, így nem szereti, ha az internetezők az előzőekben felsorolt érzésekkel kell találkozniuk.

Ha van már weboldalad, érdemes letesztelned a Google teszt eszközén. Ez megmutatja, hogy valóban mobilbarátnak minősül-e vagy sem.

Hogyan készül egy reszponzív weboldal?

A fejlesztő a kódolás alatt a legelterjedtebb kijelzőméretekhez igazított töréspontokat helyez el az oldal stíluslapjába. Ehhez igazítja a rácsszerkezetet, betűk, a margók és egyéb terek méretét. A sima pixelek helyett általában már relatív CSS mértékegységeket használunk. Ezek olyan értékek amik egy meghatározott értékhez viszonyítva annak többszöröseként jelennek meg az egyes kijelzőkön. Így sokkal dinamikusabban tud igazodni a tartalom a használt eszközök méretéhez.

Összegezve

A weboldalad eredményességét nagyban befolyásolja az, hogy problémamentesen megjeleníthető legyen a leggyakoribb eszközökön. Ha a fejlesztéskor erre nem fordítanak kellő időt, az jelentősen befolyásolja oldalad sikereit.

Ha úgy érzed weboldalad már elavult, és ideje lenne a frissítésnek, akkor ne halaszd túl sokáig!

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkek

Szükséged van egy weboldalra? Vedd fel velem a kapcsolatot! Írok neked!