Webáruház indítás előtti top 7 eldöntendő kérdés

A termékeid online értékesítése egy hatalmas előrelépés vállalkozásod életében. A vásárlóid száma sokszorosára nőhet, hiszen már nem csak az utcán sétálókat, hanem az interneten keresgélő potenciális vásárlókat is ki tudod majd szolgálni.

Depositphotos_312329604_L (1)

Vegyük sorra a legfontosabbakat webáruház indítás előtt

Számos olyan döntést kell meghoznod az első online megrendelésig, amelyekre jelenleg valószínűleg nem is gondolsz, de az öröm érzése kárpótolni fog ezért.

Tartalomjegyzék

 1. Mit szeretnél értékesíteni?
 2. Megfelelő tárhely és domain cím választás
 3. Ki készítse el a webshopodat?
 4. Vállalkozásomhoz illő webáruház platform kiválasztása
 5. Jogi és adatvédelmi követelmények (GDPR, ÁSZF szabályzatok)
 6. Fizetés módok és szállítási módok és költségek
 7. Üzemeltetés
 8. Marketing stratégia

1. Mit értékesítesz majd?

Az, hogy mit értékesítesz, annak manapság már szinte csak a képzeleted (és persze a törvényi szabályozások) szabhatnak határt. Ha olyan termékeket vagy szolgáltatásokat választasz, amelyek iránt személyes érdeklődést vagy szenvedélyt mutatsz, az segít, hogy motiváltan és elkötelezetten dolgozhass a webshopod sikeréért, hatékonyan kommunikáld a termékek előnyeit és értékét az ügyfelek felé. Jó, ha folyamatosan figyeled a vevői visszajelzéseket és értékeléseket, így folyamatosan fejleszheted a termékkínálatodat a célcsoportod igényeinek megfelelően.

2. Megfelelő tárhely és domain cím

A webáruház létrehozásához a megfelelő tárhely és domain kiválasztása kulcsfontosságú. A tárhelyszolgáltatót megbízhatóságuk, stabilitásuk alapján érdemes kiválasztani. Olyan tárhelyszolgáltatót válassz, amely garantálja a folyamatos elérhetőséget és biztosítja a webáruházad stabil működését. A domain cím kiválasztásakor pedig olyan elnevezést válassz, amely könnyen megjegyezhető, releváns az üzleted szempontjából, és megfelelően tükrözi a tevékenységedet.

3. Ki tervezze, fejlessze a webshopodat?

Vedd figyelembe a webshop tervezése és fejlesztése során szükséges készségeket, és döntsd el, hogy saját magad vagy egy külső szolgáltató fejleszti-e a webshopodat.

Egy tapasztalt webfejlesztő segítséget nyújt a webshopod hatékony tervezésében és fejlesztésében, míg te időt és energiát spórolhatsz meg. Ők képesek testre szabni a webshopot az egyedi igényeidhez, biztosítják a technikai támogatást és karbantartást, valamint a professzionális eredményt, amely növeli az ügyfeleid bizalmát.

4. Milyen webáruház platformot válassz?

Amikor webshop platformot választasz, fontos szempontokat kell figyelembe venned annak érdekében, hogy megtaláld az igényeidnek leginkább megfelelőt. Az alábbiakban összefoglalom azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek segítenek meghozni a helyes döntést:

 1. Funkciók és testreszabhatóság: Mérlegeld, hogy a platform milyen funkciókat és testreszabási lehetőségeket kínál. Fontos, hogy megfeleljenek a speciális igényeidnek, például termékvariációk vagy promóciók kezelése.
 2. Felhasználói felület és kezelhetőség: Válassz olyan platformot, amely könnyen kezelhető és rendelkezik felhasználóbarát felülettel. Ez különösen fontos, ha nem rendelkezel kifejezett technikai ismeretekkel.
 3. Ár és költségek: Vizsgáld meg a platform árazási modelljét és a vele járó költségeket. Győződj meg róla, hogy az árak arányban vannak a vállalkozásod méretével és bevételi lehetőségeivel.
 4. Integrációk és bővítmények: Érdemes megnézni, hogy a platform milyen integrációkat és bővítményeket támogat. Fontold meg, hogy milyen eszközökkel vagy szoftverekkel (pl. CRM, analitika, e-mail marketing) kell integrálódnia a webshopodnak.
 5. Vevőszolgálat és támogatás: Gondold át, milyen vevőszolgálati és technikai támogatási lehetőségeket nyújt a platform. Elégedett ügyfelek vagyok-e fontos számodra, és szükséged van-e segítségre és támogatásra a platform használata során.

Figyelembe véve ezeket a szempontokat, könnyebben megtalálhatod az ideális webshop platformot, amely segít a vállalkozásod hatékony működtetésében és sikeres online értékesítésben. Ha érdekel a WooCommerce webáruház miért lehet jó választás? Akkor olvass tovább itt.

5. Milyen jogi követelményeknek kell megfelelned webáruház indításához?

Érdemes konzultálni egy jogi szakemberrel, hogy biztos lehess benne, hogy a webshop minden jogi és adatvédelmi követelménynek megfelel. A zavartalan és teljesen átlátható működés érdekében nem érdemes ezekben a kérdésekben a könnyebb utat választva ingyenes letölthető sablonokkal próbálkozni. Mivel minden webáruházban más és más folyamatok zajlanak, ezért mindenképpen kérj magadra specializálódott segítséget.

6. Milyen fizetési és szállítási lehetőségeket szeretnél kínálni?

A megfelelő fizetési és szállítási lehetőségek kiválasztása fontos szerepet játszik a webáruház sikeres működésében. Az első lépés az, hogy megismerd az ügyfeleid elvárásait és igényeit, hogy melyik fizetési és szállítási módszer a legmegfelelőbb az általad kínált termékek és az ügyfelek számára. Például, ha nemzetközi ügyfeleket is kiszolgálsz, akkor olyan fizetési módokat kell kínálnod, amelyek elfogadottak nemzetközi szinten, és ahol nincs túlzottan magas tranzakciós költség. A legfontosabb, hogy biztosítsd a biztonságos és megbízható tranzakciók biztosítását.

A szállítási lehetőségek kiválasztásakor fontos figyelembe venni a csomagok várható súlyát, méretét, hiszen szolgáltatónként változhatnak a szállítására vonatkozó feltételek.

7. Milyen üzemeltetési költségekkel kell majd számolnod?

Fontos áttekinteni és betervezni az üzemeltetési költségeket, mint például a webhosting, a karbantartás, egyéb pluginok. Ezek olyan költségek, amik a webshopod működésekor felmerülő állandó kiadások, amikkel a problémamentes működés fenntartásához számolnod szükséges.

8. Milyen marketing stratégiát alkalmazol?

Gondolj a webshop promóciójára és marketing stratégiájára, hogy növelni tudd az értékesítést és a látogatottságot. (Hírlevelek, kuponok, pontgyűjtési akciók mind felkelthetik vásárlóid érdeklődését a webshopod iránt). Ezeket már a webshop tervezésekor érdemes átgondolnod, mert az összetettebb elképzeléseid nagyban befolyásolják azt, hogy ilyen platformot válassz és kivel készíttetsd el webshopodat.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkek

Szükséged van egy weboldalra? Vedd fel velem a kapcsolatot! Írok neked!